Misvattingen en mythes
De kracht van het kleine verschil: de titel trekt al meteen mijn aandacht: ‘Welk klein verschil?’, ‘Welke kracht heeft dit kleine verschil?’ Het duurde dus niet snel voor ik duchtig aan het lezen was. Voor een leek als ik was het wel even schrikken aangezien er meteen met heel wat ‘moeilijke’ woorden wordt gesmeten: rigoureuze, paradigmashift, meticuleus, magnum opus,… ‘Euh slik, ga ik dit wel begrijpen?’
Eenmaal ik aan het lezen ben, begrijp ik wel veel beter wat er verteld wordt. Het boek gaat over hoe krachtig kleine verschillen kunnen zijn, zoals de titel het al zegt. In de eerste hoofdstukken wordt er een korte inleiding gegeven en worden er enkele misvattingen en mythes opgesomd. Hierbij werden de bedenkingen die ik had al meteen weerlegd, en maar goed ook!
Aannames zijn nuttige gidsen
In de hoofdstukken daarna willen de schrijvers vooral inspireren met bouwstenen en elementen om verder te blijven investeren in een kwaliteitsvolle samenwerkingsrelatie. De basisgedachte die ik zeker meeneem is dat aannames nuttige gidsen zijn. En dat je eigenlijk van daaruit kan vertrekken. Daarop kan je dan de technieken die verder in het boek uitgelegd worden uitwerken.
Het is geen boek die je in een dag hebt uitgelezen maar dat is dan ook niet de bedoeling. Je moet de tijd nemen om alles op te nemen en om ook eens kritisch na te denken bij wat er geschreven wordt. Verder in het boek wordt gewerkt aan de hand van interessante casussen en voorbeelden zodat je goed begrijpt wat er uitgelegd wordt. Ook bij de verschillende technieken wordt verwezen naar voorbeelden zodat alles veel beter te bevatten is.
Taalgebruik
In het boek wordt uitgebreid geschreven over de oplossingsgerichte taal. Deze taal is belangrijk zodat de andere persoon uitgenodigd wordt tot zelfonderzoek maar ook zodat er een gevoel wordt opgeroepen mogelijkheden en middelen te hebben. Door soms enkele simpele aanpassingen in je woordgebruik kan je een bepaald gevoel creëren. Zo kan je bijvoorbeeld “Tegelijkertijd” gebruiken in plaats van “Ja maar” zodat je een toevoeging brengt in plaats van iets weg te vegen.
Maar ook de manier waarop je vragen construeert is belangrijk. Het zijn soms kleine details waarbij ik nooit stilstond die o zo belangrijk kunnen zijn in een gesprek. Het zijn onder andere die kleine details die de kracht van het kleine verschil teweegbrengen.
Theorie omzetten in praktijk
Bij het boek zit een uitgewerkte kaartenset met toepassingen op houding en techniek. Je wil meteen de theorie in praktijk omzetten dankzij deze zeer duidelijke, praktische en mooie oefeningen. Sommige oefeningen zijn van korte duur, anderen zijn meer uitgewerkt. Hoe dan ook, een mooie aanvulling bij het boek. Achteraan het boek vind je nog enkele uitscheurbare kaarten met een flowchart en vragen. Om het helemaal af te maken bevat het boek nog een code waarmee je toegang krijgt tot online materiaal waardoor je ook een heleboel video-opnames kan bekijken.
Als afsluiter zou ik willen zeggen: lees dit boek! Eenieder die dit leest krijgt nieuwe inzichten waardoor je misschien wel een verschil kan betekenen voor iemand. Al is het maar een klein verschil, het zal altijd helpen. Ook dat is de kracht van het kleine verschil.
https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/de-kracht-van-het-kleine-verschil
Charlotte Luypaert I De Patio