Projecten

Tuba wordt Sonar: een nieuwe benadering van dagbegeleiding in de jeugdzorg

De voorbije jaren merkten we dat de module dagbegeleiding in groep, gericht op gezinnen met adolescenten, meer en meer onder druk kwam te staan.

Ju.Wel - Lokale ketenaanpak jeugddelinquentie op het snijpunt van justitie en welzijn wil elke betrokkene versterken

De lokale ketenaanpak jeugddelinquentie is een samenwerking tussen welzijn en justitie die, mits een duidelijk kader en voorwaarden, een kan versterking betekenen van mekaars rol, opdracht en engagement en dit in functie van de jongere en zijn toekomst. Ju.Wel Kortrijk is één van de 5 projectmatige lokale ketenaanpakken voor jeugddelinquentie.

Praktijk in de kijker: Klimop dagbesteding

Een samenspel van factoren zorgt ervoor dat sommige jongeren moeite hebben met voltijds schoollopen. Om een volledige schooluitval en intensieve hulpverlening te voorkomen, biedt MFC Heynsdaele schoolvervangende dagbesteding aan vanuit de dienst Klimop.

Databank kwaliteitsvolle praktijken: een stap vooruit in onderbouwd werken

De databank kwaliteitsvolle praktijken van Opgroeien is twee jaar geleden van start gegaan om het onderbouwd werken in de brede gezins- en jeugdhulpsector in Vlaanderen te stimuleren. Peter Casteur en Wim Sucaet blikken terug en kijken vooruit.

'k Blijf staan: een spel over de methodiek van Nieuwe Autoriteit

Zoë Alaerts uit Scherpenheuvel studeerde dit jaar af van haar bachelor orthopedagogie aan Hogeschool Vives. Voor haar bachelorproef ontwikkelde ze het spel ‘k Blijf staan’ dat hulp biedt bij de methodiek van Nieuwe Autoriteit. Nieuwe Autoriteit is een veelgebruikte methodiek binnen de jeugdhulp, waarin Zoë ook tewerkgesteld is bij Mariahuis vzw.

Icoba ontwikkelt de Babbeldoos

Met de Babbeldoos maak je lastig, grensoverschrijdend en agressief gedrag bespreekbaar in jouw organisatie. Je komt tot afspraken om er beter mee om te gaan. Zo geef je een aanzet om beleid te ontwikkelen of bij te sturen.

Preventie van middelenmisbruik bij jongeren uit het BuSO: een pilootproject van De Sleutel

Jongeren met specifieke onderwijs-en ondersteuningsbehoeften lopen een hoger risico om een verslavingsproblematiek te ontwikkelen in de adolescentie en volwassenheid, blijkt uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek.

Reikt de Ideale Wereld in de jeugdhulp ooit verder dan een verre droom?

In 2021 lanceerde het agentschap Opgroeien, in samenwerking met het VAPH en het Agentschap Zorg & Gezondheid, het project ‘Gedeelde verantwoordelijkheid en de ideale wereld’. De oproep is gericht op het verbeteren van de ondersteuning van kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp. Hoe verlopen de projecten momenteel en welke lessen kunnen er al getrokken worden uit dit project?

OverHoop – Samen voorbij trauma, van preventie tot herstel

Oproep voor organisaties die willen bijdragen aan de ontwikkeling van een ondersteunend aanbod voor de eerstelijn