In 2021 lanceerde het agentschap Opgroeien, in samenwerking met het VAPH en het Agentschap Zorg & Gezondheid, het project ‘Gedeelde verantwoordelijkheid en de ideale wereld’. De oproep is gericht op het verbeteren van de ondersteuning van kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp. Hoe verlopen de projecten momenteel en welke lessen kunnen er al getrokken worden uit dit project?
De afgelopen maand stelde Pleegzorg West-Vlaanderen de Koesterdoos voor aan haar begeleidingsteams. De Koesterdoos helpt pleegkinderen de rode draad van hun leven zichtbaar te maken, terug te vinden of vast te houden.
Ruim twintig jaar geleden deed ik een voorstel op de redactieraad van Agora: ' Zou het geen goed idee zijn om een column op te nemen in elke nummer, geschreven door iemand met een frisse, eigenwijze kijk op de jeugdzorg en alles wat ermee te maken heeft?' De redactieraad vond dit een zeer goed idee en ik kreeg het mandaat om op zoek te gaan naar een columnist.
Kinderen en jongeren in contact brengen met gezonde voeding, hen stimuleren om te bewegen en minder lang stil te zitten: jeugdhulporganisaties zetten al langer in op gezondheid. Vanaf nu staat op onze website ook een vernieuwde filtertool voor inspirerende gezonde praktijken. Geef een topic in en krijg met één klik een hoop inspiratie uit alle jeugdhulphoeken.
Op vrijdag 25 november 2022 organiseren Mediawijs, VVSG en District09 in samenwerking met Digidak, Linc vzw, SAAMO en SAM, steunpunt Mens en Samenleving een online inspiratiedag digitale inclusie. We organiseren drie thematische studio webinars over drie verschillende thema’s met een hele hoop boeiende gasten.
Het opleidingsaanbod digitale competenties vanuit Bandbreedte werd sterk uitgebreid. Naast opleidingen chathulp, e-mailhulp en beeldbellen, zijn er nu ook vormingen rond blended hulpverlenen, het inzetten van online-hulp apps , online informeren en het inzetten van social media in de jeugdhulp. Deelname aan deze opleidingen is gratis voor jeugdhulpmedewerkers.
In 2019 deden 591 Vlaamse volwassenen met een psychiatrische problematiek en/of beperking een beroep op pleegzorg. In deze bijdrage wordt eerst de literatuur omtrent de internationale en Vlaamse volwassenenpleegzorg beschreven en vervolgens het verloop van een pleegzorgtraject bij volwassenen geschetst. Dit traject wordt geïllustreerd aan de hand van een praktijkcasus. Daarnaast werd een expertgro