Kom dat zien!
Een netwerkmoment bezorgt je altijd bakken nuttige ideeën. Sommige noteer je snel en maar half, andere vergeet je bijna meteen. En dat is zonde … Ken je dat scenario? Verleden tijd! Vanaf nu vind je makkelijk gezonde inspiratie netjes gesorteerd en gewoon online. Want wij verzamelden voor jou wie wat doet, waarom dat zo gezond is én met welke kant-en-klare tips je aan de slag kan. Want wie kan jou nu beter op sleeptouw nemen dan een organisatie die met dezelfde inzet, kansen, problematieken en bevlogenheid werkt?
Of je nu contextbegeleiding, verblijf of dagbegeleiding aanbiedt, wij brengen gezond leven dichter bij jou. We hebben klassiekers voor je klaarstaan, maar ook inspirerende praktijken die van de platgetreden paden afwijken. Met een hoek af, zeg maar. Spoiler alerts: groenten oogsten kán echt zonder tuin. Breng dieren binnen om naar buiten te gaan. En quality time is mogelijk in de winkel.
Kant-en-klaar, écht waar?
Ja. De inspirerende praktijken kan je heel makkelijk in je eigen organisatie toepassen. Organiseer een kookworkshop, ga eens vissen, deel abonnementen, verander de manier waarop je praat over eten en stuur ouders het weekmenu door. Copy, paste en tweak.
Of je kan ze met je team kneden tot een gezond aanbod dat jullie op het lijf geschreven is. Vertrek bijvoorbeeld vanuit bewegen in het dagelijkse leven om met de kinderen een tienkamp of olympische spelen van dagelijkse activiteiten te houden. De inspiratie kan je zo ver brengen als je wil. Maar laat zeker weten wie het snelst de vaatwasser leegde.
Jeugdhulp en gezondheid: een onafscheidelijk duo
Jeugdhulp krijgt met heel wat uitdagingen te kampen. Hoge werkdruk, veel tekorten… Iedereen plooit zich dubbel. De verzamelde ideeën kunnen een groep bijeenbrengen of een begeleider in zijn g sterkte zetten. En wat meer is, het zijn gezónde ideeën. Samen zweten in de outdoor gym in plaats van binnen een duf gesprek te voeren, dansbare Spotify-lijsten uitwisselen als kennismaking met de groep of soep maken met ouders: geef je werking een gezonde draai!
Zoek de match tussen jou en de kinderen, jongeren of gezinnen
Is er een kind zot van koken? Laat het samen met de kok een kookworkshop organiseren! Is één van je collega-begeleiders een onvervalste circusgek? Workshop jongleren in de maak! Hebben jullie muzikale buren? Die bisnummers van de buurtband, je kan ze al horen! In gemene delers liggen zoveel gezonde kansen. Ga na welke praktijken matchen met de identiteit van je organisatie of die passen bij iemand van je team en de gezinnen.
Begeleiders die hun enthousiasme en passie overbrengen, zorgen ervoor dat kinderen en gezinnen hun (ondergesneeuwde) interesses en noden aanboren. Voor hen is het vaak niet zo makkelijk om een vraag of wens te formuleren. Dan is een enthousiast aanbod van iemand die ze kennen een goede start. Voor begeleiders is het een kans om hun eigen dynamiek in te zetten voor een gezond(er) leven!
Verzoeknummers
Wil je een ruimte creëren waar leren over jezelf, vaardigheden ontdekken en proeven (letterlijk of figuurlijk) centraal staan? Ga niet voorbij aan het vraaggericht werken! Gebruik de vragen die er zijn en laat die je aanbod sturen. Bedenk samen een broodbelegproeverij of schrijf in groep uit welk sportmateriaal jullie willen aankopen met een subsidieaanvraag.
Ook in sterk geplande activiteiten kan je inspelen op wat leeft. Bouw bijvoorbeeld beweegmomenten in rond de favoriete sporten van begeleiders en kinderen. Of vertrek bij het samenstellen van een gezond weekmenu vanuit hun lievelingseten. Spreek af dat jongeren in dagbegeleiding de restjes mogen meenemen naar huis.
It’s up to you!
De voorstellen zijn vrijblijvend en gevarieerd. De klemtoon ligt telkens op succeservaringen opdoen, zowel voor begeleiders als voor kinderen, jongeren en gezinnen. Benieuwd hoe jullie bouwen aan een gezonde(re) organisatie. Verras iedereen met jullie gezonde invulling!
Gezond Leven