Ontdek Ouderspunt
Ouderspunt is een erkende cliëntorganisatie voor ouders met kinderen in de jeugdhulp. Coördinator Koen Clottens vertelt: “We streven naar een participatieve hulpverlening waarin ouders een meer prominente plaats krijgen. Zo versterken we de positie en betrokkenheid van ouders in functie van een betere hulp aan kinderen en jongeren.”
Ouderspunt kent een lange geschiedenis in diverse regio’s in Vlaanderen. Door nieuwe regelgeving en onder impuls van de Vlaamse overheid, zijn deze regionale werkingen in 2016 verenigd in een nieuwe vzw Ouderparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen. Een Vlaamse organisatie die haar kennis haalt uit getuigenissen, gesprekken met ouders en oudergroepen en hierover in dialoog gaat met hulpverleners en beleidsmakers.
“In 2020 hebben we gekozen voor een nieuwe naam, om ons geloof in de kracht van ouders in de jeugdhulp nog meer te benadrukken. Vandaag heten we Ouderspunt vzw. Omdat we een punt zijn waar ouders met ervaringen uit de jeugdhulp terecht kunnen en omdat we een punt willen maken van het belang van de stem van deze ouders”, gaat Koen verder.
Ouderspunt op het Opgroeien congres
Tijdens het Opgroeien congres brengt Ouderspunt het thema regie van ouders in de jeugdhulp graag onder de aandacht.
Medewerker Eliska Douwen vertelt: “Als je kind in de jeugdhulp terecht komt, geef je als ouder een deel van je ouderschap af aan een buitenstaander. Dat is moeilijk. Professionelen staan klaar om te helpen, maar lijken soms wel aan de andere kant te staan. Dat komt binnen bij ouders. Zij vertellen ons hoe dat voelt, hoe ze dat ervaren en beleven. We zijn blij dat we tijdens het Opgroeien congres kunnen stilstaan bij deze ervaringen en bij de impact van het professioneel handelen op cliënten.”
Wat mag je verwachten?
Tijdens een interactieve inspiratiesessie neemt Ouderspunt de deelnemers mee in de belevingswereld van ouders met kinderen in de jeugdhulp. Hoe is het om als ouder een kind in de jeugdhulp te hebben? Hoe voelt het om aan die andere kant te staan?
Zoals een ouder uit Oost-Vlaanderen ooit zei: “Hulpverleners zouden zich de vraag moeten stellen: Hoe zou jij het willen als het jouw eigen kind was?” Regelmatig geven ouders aan dat hulpverleners hen niet lijken te begrijpen, dat ze niet aanvoelen hoe het is om hulp te (moeten) vragen aan vreemden. “Daarover gaan we tijdens het Opgroeien congres graag in dialoog met de aanwezigen. Wij zijn benieuwd naar de feedback”, licht Eliska verder toe.
Participatieve hulpverlening
Ouderspunt ijvert voor participatieve hulpverlening. Goed informeren en open communiceren zijn basisvoorwaarden om participatief te werken.
“De vraag naar correcte en heldere informatie op maat, horen we regelmatig terugkomen bij ouders. Ze vertellen dat hulpverleners soms wel een andere taal lijken te spreken. Een mama zei onlangs: Hoe meer uitleg, hoe meer je iets verstaat. Hoe meer je begrijpt, hoe beter je kan meewerken. Goed luisteren naar het verhaal en de beleving van ouders is volgens ons cruciaal”, vertelt Eliska.
Ouders zijn ervaringsdeskundigen, zij kennen hun kind. Samengevoegd met de deskundigheid van hulpverleners, leidt dat tot betere samenwerking. Ouders hechten veel belang aan deze samenwerking. Het versterkt de relatie tussen ouders en hulpverleners, wat de hulpverlening aan een kind of jongere ten goede komt.
#ParticipatieTalks
Tijdens het congres komt ook het project #ParticipatieTalks aan bod. Gedurende twee jaar ging Ouderspunt in gesprek met 16 jeugdhulporganisaties in Vlaams-Brabant over hun visie op ouderparticipatie en over de manier waarop zij ouderparticipatie in de praktijk brengen. Tijdens het project interviewde Ouderspunt ook 9 ouders met ervaring in de jeugdhulp over hun visie op ouderparticipatie en hoe organisaties dit kunnen waarmaken.
Ouderspunt heeft al het verzamelde materiaal samengebracht in een reeks van 5 films. Het project #ParticipatieTalks werd mogelijk gemaakt dankzij de financiering van het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp (IROJ) Vlaams-Brabant.
“We zijn ervan overtuigd dat #ParticipatieTalks inspirerend kan werken voor organisaties en hulpverleners die met ouderparticipatie aan de slag willen gaan. Daarom vinden we het belangrijk om het project te vermelden tijdens het congres. Ben je nu alvast benieuwd naar de filmpjes? Dan kan je ze hier bekijken en vertel het zeker verder binnen je organisatie”, vertelt coördinator Koen.
Benieuwd naar meer?
Wil je Ouderspunt en haar ontwikkelingen op de voet volgen? Schrijf je dan nu al in via dit formulier om je vanaf 2022 te laten inspireren door de Ouderspunt-nieuwsbrief.
Noteer ook vrijdag 18 februari 2022 alvast in je agenda. Ouderspunt nodigt je graag uit op Meet the Parents, met Ouderspunt. “We nemen je die dag mee in de belevingswereld van ouders met kinderen in de jeugdhulp. We stellen onze vernieuwde werking voor en we horen graag jullie feedback. We sluiten af met een hapje en een drankje”, vertelt Koen.
“Maar eerst kijken we uit naar vrijdag 3 december, om je van harte te verwelkomen op onze sessie tijdens het Opgroeien congres. Graag tot dan!”, sluit Eliska af.
Annemie Van Geel I Ouderspunt