Beleid

Een opvoeder in politie-uniform

In het vernieuwd partnerschap binnen jeugdbescherming is het ons gemeenschappelijk doel om kinderen en jongeren veilig, geliefd en omringd te laten opgroeien. Het is aan de volwassenen om samen te werken en jongeren een veilige haven aan te bieden waarin er ruimte is om hun eigen persoon te leren vormen. Dit kan enkel lukken als ook diezelfde jongeren weten dat er steunfiguren naast hen staan in h

Agora zoekt redactieleden!

Heb je een sterke connectie met jeugdhulp en een neus voor interessante artikels? Wil je artikels en opinies helpen schrijven, nalezen, aanbrengen,…? Dit is je kans! Agora zoekt versterking voor haar redactieraad.

Pioniers in gezinsondersteuning: Lies en Patrick Chromiak-Blondé geëerd als trekkers van CKG Kapoentje

Sociale ondernemers met een niet aflatende inzet voor kwetsbare gezinnen: Lies en Patrick Chromiak-Blondé ontvangen de Grote Prijs voor Opvoeding. Chromiak en Blondé zijn de oprichters en trekkers van CKG Kapoentje in Oostende, dat uitgroeide tot een ruime aanbieder van gezinsondersteunende diensten. 35 jaar al rijgen ze de innoverende projecten aan mekaar.

Een andere visie op ‘maatschappelijk kwetsbare jongeren’

Hoi, ik ben Driek, een jongeman van 21 jaar. Momenteel woon ik al iets langer als een jaar alleen. Ik ben vertrokken vanuit Ciris-Cirkant, een leefgroep gelegen in Arendonk. In het begin was het wel even wennen om alleen te gaan wonen vanuit de leefgroep. En dat ook nog tijdens de eerste lockdown door het coronavirus in maart 2020. Maar met schilderen, studeren en wat opknappen is het me gelukt.

Het Vergeten Kind pleit voor naamswijziging Jeugdzorg naar Gezinszorg

Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, verliezen vaak het contact met een of meerdere personen die belangrijk voor hen zijn. Uit huis geplaatste kinderen zijn afhankelijk van hulpverleners voor het contact met hun ouders, familie en vriendjes. Hulpverleners hebben te weinig tijd om dat waar te maken, of hebben vooroordelen over het sociale netwerk van een kind en werken er niet mee samen.

Te veel jongeren haken af op school. Is nieuwe kijk op leren een uitweg?

Jongerenbegeleider Nele Hugaert ziet veel jongeren uit de jeugdhulp afhaken op school. Dat blokkeert hun toekomst. Een bredere kijk op leren is een uitweg. Die vertrekt vanuit het leerrecht voor jongeren. Een nieuw schooljaar, een nieuw begin?

Sterk verhaal: Benn

Ik ben Benn. Tot mijn veertien ben ik opgegroeid in Leuven. Erna ben ik naar een gesloten instelling gegaan in Mol. Ze vertelden me dat ik er drie maanden moest zitten. Dat werd telkens verlengd met drie maanden tot ik er ongeveer twee jaar en half doorbracht. Eerst vonden ze dat ik meer straf moest uitzitten. Erna is mijn moeder overleden en vonden ze geen voogd of domicilie.

Subsidiariteit in de praktijk?

In wat volgt neem ik jullie mee naar een tekst die ik een viertal jaar geleden schreef, vanuit een diepe verontwaardiging om wat zich aandiende in mijn werkcontext. De kinderen waarover ik schrijf verbleven op dat moment een tiental dagen in de voorziening.

Besluitvorming betreffende gezinshereniging

Besluitvorming in de jeugdzorg is complex en heeft een belangrijke impact op kinderen en hun ouders. Beslissingen tot een uithuisplaatsing, besluiten met betrekking tot de duur van plaatsingen, adviezen inzake hereniging hebben allemaal gemeen dat ze heel complex zijn en dat er heel wat ethische aspecten aan verbonden zijn.