Beleid

Dak- en thuislozentelling in Zuid-West-Vlaanderen

Op 29 oktober 2021 telde Zuid-West-Vlaanderen het aantal personen die de nacht voordien dak- of thuisloos waren. In deze telling werd een ruime definitie van dak- en thuisloosheid gebruikt, om ook de zogenaamde verborgen dak- en thuisloosheid in kaart te brengen. Naast het aantal personen biedt de telling ook een inzicht in de profielkenmerken van deze dak- en thuisloze personen.

Groeien met medewerkers, factoren van welzijn en welbevinden binnen de Vlaamse jeugdhulp

Vanuit de koepel Jo-In gingen we gespreid doorheen 2021-2022 in gesprek met diverse medewerkers binnen de Vlaamse jeugdhulp om een beter zicht te krijgen op wat medewerkers drijft om voor deze sector te kiezen maar ook om de uitdagingen in beeld te brengen. Het is steeds moeilijker om personeel te vinden en houden, zowel binnen jeugdhulp als in de belendende sectoren. Om toe te werken naar een bet

Koepels in welzijn, gezondheid en CLB willen een toegankelijk aanbod sociale tolken!

‍In een samenleving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is, is meertaligheid dat ook. Voor hulpverleners betekent dit in de praktijk vaak een grote uitdaging. Als er geen gemeenschappelijke taal is die alle betrokken partijen evenwaardig beheersen, vraagt dat bijkomende inspanningen om kwaliteitsvolle hulp op maat te bieden.

Inspiratiedag Onderwijs – Opgroeien: een gedeeld verhaal

Maak kennis met inspirerende kleine en grote initiatieven waarbij onderwijs en welzijn krachtig kiezen om te verbinden. Het garanderen van leerrecht voor kinderen, jongeren en gezinnen in kwetsbare situaties is een opdracht van ons allemaal. Laat je inspireren en grijp de kans om met een open blik te kijken naar wat ook jij kan betekenen in deze samenwerking.

Leiding geven in een verander(en)d hulpverleningslandschap?

Een postgraduaat dat inzoomt op organisatieleer en de context, dat je leert om als leidinggevende op een goede manier in te zetten op de veranderingen die zich aandienen en de uitdagingen die hierdoor gesteld worden. Dit postgraduaat is onderdeel van de Bachelor na bachelor Orthopedagogisch Management maar kan afzonderlijk gevolgd worden. De sessies lopen tussen oktober 22 en juni 23.

Ondersteuningsbehoeften van pleegouders: uitkomsten uit Vlaams onderzoek

Pleegzorg is de eerste te verkiezen hulpverleningsvorm wanneer kinderen (tijdelijk) uit huis moeten worden geplaatst [1]. In 2019 werden 7322 kinderen en jongeren opgevangen in een pleeggezin [2]. Deze gezinnen vangen vrijwillig tegen een onkostenvergoeding kinderen op. Meestal betreft het zogenaamde netwerkplaatsingen (n = 4611, 63%) waarbij kinderen onderdak vinden in een gezin dat tot de famili

Merci Geert!

Het is niet elke dag dat we afscheid nemen van een algemeen directeur en voorzitter in één. Geert Ginneberge is sinds jaar en dag de leidende kracht als algemeen directeur binnen vzw aPart en nam daarbij ook nog de functie als voorzitter jarenlang op voor vzw Jo-In, tot op vandaag. Eind deze maand gaat Geert op welverdiend pensioen. Een dankwoord is dan ook meer dan op zijn plaats.

Drie West-Vlaamse jeugdhulpvoorzieningen gaan samen in nieuwe organisatie XPLO

Jeugdhulpvoorzieningen Onze Kinderen uit Roeselare, De Korf uit Kortrijk en O2 uit Wervik smelten samen in nieuwe organisatie met de naam XPLO. Jeugdhulpvoorzieningen zetten de laatste jaren erg in op het werken op maat van de vragen van kinderen, jongeren en gezinnen. Ze doen dit binnen complexe wetgeving, met beperkte middelen en begeven zich op een krappe arbeidsmarkt. Reorganisatie van de jeug

Geld en jeugdhulp

Jongeren van Cachet schreven hun ervaring met geld, kamertraining en studiotraining op naar aanleiding van het artikel dat Saskia van Nieuwenhoven schreef op de website van MO. De meeste jongeren geven aan dat ze juist genoeg geld kregen om mee rond te komen maar dat ze niet altijd dezelfde sociale activiteiten konden doen als klasgenoten.