Jongeren

Het Sensoa Vlaggensysteem

Hoe ga je als professional om met seksueel (grensoverschrijdend) gedrag? Het Sensoa Vlaggensysteem is dé methodiek die je daarbij helpt. Ontdek het vanaf nu gratis, met de gloednieuwe online cursus van Sensoa. Je leert seksueel gedrag inschatten dankzij 6 objectieve criteria én je oefent meteen zelfstandig hoe je pedagogisch kan reageren, met concrete voorbeelden.

Weerbaarheidstraining voor jongeren

MFC Heynsdaele organiseert weerbaarheidstraining voor jongeren van 10 tot 18 jaar, midden in de natuur en onder leiding van ervaren trainers.

Wie ligt er nog wakker van mij?

Over het recht op kansrijk opgroeien van élk kind

Beslissen in het belang van het kind: een 5-stappenplan

Het inschatten, beoordelen en bepalen van het belang van een kind is in specifieke situaties zeker niet altijd een sinecure. KeKi ontwikkelde daarom samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media een stappenplan over het belang van het kind.

Applying safe behaviours: preventie en reactie op peer-to-peer geweld

Kinderen en jongeren die opgroeien zonder ouders en in kwetsbare gezinnen krijgen vaker te maken met zoals misbruik, stress, geweld en sociale-en emotionele gedragsproblemen. Als gevolg daarvan worden ze vaker een doelwit of aanstichter van peer-to-peer geweld.

De slimme studiekeuze: waarom jongeren beter kiezen door loopbaangesprekken

Een verkeerde studiekeuze is één van de belangrijkste oorzaken van uitval in het eerste jaar hoger onderwijs. Slechts drie op de tien studenten slagen in hun eerste jaar voor al hun vakken. Studenten die een goede en doordachte studiekeuze maken, presteren beter.

Actieplan Jeugddelinquentie - Een tekort aan cliëntexpertise

Op 9 juni 2023 lanceerden Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Hilde Crevits en Minister van Justitie en Handhaving, Zuhal Demir, samen het actieplan Jeugddelinquentie. Dit actieplan dient een antwoord te zijn op de dynamische evoluties, tendensen en nieuwe uitdagingen binnen jeugddelinquentie.

Vlaams Actieplan Jeugddelinquentie: Wat met vroeg en nabij?

“Mevrouw Reynders, u gaat nog van uw stoel vallen”, klonk het vorige maand op het raadgevend comité. Vorige week viel ik meermaals van mijn stoel bij het lezen van het Vlaams Actieplan Jeugddelinquentie.

De Koesterdoos

De afgelopen maand stelde Pleegzorg West-Vlaanderen de Koesterdoos voor aan haar begeleidingsteams. De Koesterdoos helpt pleegkinderen de rode draad van hun leven zichtbaar te maken, terug te vinden of vast te houden.