Jongeren

Terugblik op de jeugdhulp

Op vraag van Jo-In zit ik achter mijn laptop met een gerichte focus. Iets wat de voorbije maanden grotendeels was weggevallen. Reden: pensioen. De voorbije maanden heb ik grotendeels buitenshuis doorgebracht in een tuin die heel wat zorg kon/kan gebruiken, tussen kleinkinderen en kinderen en met een aantal reedslang geplande reizen. Het bracht rust in het hoofd en beweging

Onderwijs en welzijn hebben elkaar nodig

Voor jongeren met diverse kwetsbaarheden kan de inzet van verschillende partners, waarin samengewerkt wordt in een gedeelde verantwoordelijkheid, het verschil maken. Ook voor Rolando, een jongen van 14 jaar oud.

'k Blijf staan: een spel over de methodiek van Nieuwe Autoriteit

Zoë Alaerts uit Scherpenheuvel studeerde dit jaar af van haar bachelor orthopedagogie aan Hogeschool Vives. Voor haar bachelorproef ontwikkelde ze het spel ‘k Blijf staan’ dat hulp biedt bij de methodiek van Nieuwe Autoriteit. Nieuwe Autoriteit is een veelgebruikte methodiek binnen de jeugdhulp, waarin Zoë ook tewerkgesteld is bij Mariahuis vzw.

Trefdag Alternatieve woonvormen

Hoe het recht op wonen garanderen voor personen in kwetsbare posities? Alternatieve woonvormen bieden kansen. Op 12 december zijn ze het thema van een SAM-trefdag voor sociale professionals.

Preventie van middelenmisbruik bij jongeren uit het BuSO: een pilootproject van De Sleutel

Jongeren met specifieke onderwijs-en ondersteuningsbehoeften lopen een hoger risico om een verslavingsproblematiek te ontwikkelen in de adolescentie en volwassenheid, blijkt uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek.

“If good people do nothing, bad things happen”

De titel is een stroperig citaat uit een even stroperige Hallmark-serie, maar met een ton aan waarheid in.

Open brief van jongeren met jeugdhulpervaring

Wij vinden dat de overheid te weinig geld uittrekt voor jongeren die recht hebben op jeugdhulp. Jeugdhulp is absoluut noodzakelijk. Zonder de jeugdhulp waren wij er nu misschien niet eens meer geweest. We zijn dankbaar en blij dat we jeugdhulp kregen en daarom voelt het als een taboe om te klagen.

Reikt de Ideale Wereld in de jeugdhulp ooit verder dan een verre droom?

In 2021 lanceerde het agentschap Opgroeien, in samenwerking met het VAPH en het Agentschap Zorg & Gezondheid, het project ‘Gedeelde verantwoordelijkheid en de ideale wereld’. De oproep is gericht op het verbeteren van de ondersteuning van kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp. Hoe verlopen de projecten momenteel en welke lessen kunnen er al getrokken worden uit dit project?

Het Sensoa Vlaggensysteem

Hoe ga je als professional om met seksueel (grensoverschrijdend) gedrag? Het Sensoa Vlaggensysteem is dé methodiek die je daarbij helpt. Ontdek het vanaf nu gratis, met de gloednieuwe online cursus van Sensoa. Je leert seksueel gedrag inschatten dankzij 6 objectieve criteria én je oefent meteen zelfstandig hoe je pedagogisch kan reageren, met concrete voorbeelden.