Opgroeien

Te veel jongeren haken af op school. Is nieuwe kijk op leren een uitweg?

Jongerenbegeleider Nele Hugaert ziet veel jongeren uit de jeugdhulp afhaken op school. Dat blokkeert hun toekomst. Een bredere kijk op leren is een uitweg. Die vertrekt vanuit het leerrecht voor jongeren. Een nieuw schooljaar, een nieuw begin?

Sterk verhaal: Benn

Ik ben Benn. Tot mijn veertien ben ik opgegroeid in Leuven. Erna ben ik naar een gesloten instelling gegaan in Mol. Ze vertelden me dat ik er drie maanden moest zitten. Dat werd telkens verlengd met drie maanden tot ik er ongeveer twee jaar en half doorbracht. Eerst vonden ze dat ik meer straf moest uitzitten. Erna is mijn moeder overleden en vonden ze geen voogd of domicilie.

Wettelijke bescherming van siblingrelaties in de jeugdhulp: een broertje dood aan slagkracht?

De jongste jaren werden in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de situatie van broers en zussen in de residentiële jeugdhulp en pleegzorg. Aangenomen wordt dat zij principieel samen moeten kunnen blijven in een voorziening of pleeggezin. Hoewel adequate cijfers ontbreken, leeft de indruk dat het scheiden van broers en zussen bij jeugdhulp geen marginaal verschijnsel is.

Het kind - (g)een handleiding

‘Welke naam geven we aan ons kind?’, ‘Moet mijn dochter bij elk familiefeestje echt elke tante en nonkel kussen?’ en ‘Hoe zorgen we ervoor dat het sinterklaasfeest een feest wordt voor alle kinderen en ouders?’ Het zijn vragen waar we bij het opvoeden van onze kinderen op botsen, maar die doorgaans weinig aandacht krijgen in de opvoedingsliteratuur. Dit boek neemt deze vragen ernstig. Niet om er k

Studio JIJWEET

Vanaf 21 april reist de gloednieuwe radioshow ‘Studio JIJWEET’ elke woensdag 5 weken langs 5 jongerenvoorzieningen. Het initiatief komt van de Vlaamse Regering en Opgroeien en wil zo de stem van jongeren die in een jeugdvoorziening verblijven horen en hun verhalen en getuigenissen een warme plek geven.

Samen plaatsen van broers/zussen? Bevindingen vanuit wetenschappelijk onderzoek

Relaties tussen brussen kunnen erg belangrijk zijn, zeker bij een uithuisplaatsing. Sommige auteurs omschrijven deze relaties als de meest belangrijke in het leven van uithuisgeplaatste kinderen. Hierbij moet niet enkel aan broers of zussen met een bloedband worden gedacht. Belevingsonderzoek bij pleegkinderen in Vlaanderen toont dat het concept “familie” de biologische of bloedverwantschap

Inspiratiedag werken met het participatiekompas

Een participatieve koers varen met je team? Hoe doe je dat? Hoe vergroot je participatie in je organisatie?Laat je inspireren door onze experten en volg onze workshop over hoe je het participatiekompas kan gebruiken.

Hoger onderwijs in de jeugdhulp

We stellen vast dat het niet eenvoudig is voor jongeren uit de jeugdhulp om verder te studeren. Vanuit de overtuiging dat elk kind het recht heeft om zichzelf te ontplooien, zet Opgroeien bijkomend in om de drempels die er zijn weg te nemen en de goede voorbeelden bekend te maken. Vandaag gaan we in gesprek met Jana die er in slaagde om de stap naar hoger onderwijs te zetten, gesteund door een aan

Relationele continuïteit en gedeelde verantwoordelijkheid, een gesprek met Bruno Vanobbergen

In april 2019 zag het agentschap Opgroeien het levenslicht. Een belangrijke stap in een breder proces van integratie en samenwerking tussen diverse sectoren in de ondersteuning en zorg voor alle kinderen, jongeren en gezinnen.