Binnen het onderzoeksproject ‘Connecting the context’ (kortweg ‘CoCo-project’) wordt gezocht hoe er contextgericht gewerkt wordt/kan worden vanuit de leefgroep binnen de residentiële jeugdhulp.
Het opstarten van een ‘jongerengroep’ op Golfbreker kadert in een steeds groter wordende overtuiging dat groepswerk een belangrijke meerwaarde kan vormen ook in een mobiele setting.
Een wereld in transitie, nieuwe wetten en regels, het nieuw normaal. We ontwaken na een ontnuchterende zomer met een toch wel erg vreemde smaak in de mond.
Na een voorjaar met steeds veranderende regels en afspraken die zowel het hulpverleningsaanbod aan cliënten als het welzijn van personeel onder druk zetten, is het hoog tijd voor een ander onderwerp: wachtlijsten.
In dit artikel wil ik u enkele basisinzichten over de capabilitybenadering meegeven en in de mate van het mogelijke nieuwe taal en voeding geven voor de zoektocht in de jeugdhulp naar een nieuwe visie en houvast.
De laatste jaren wordt binnen het landschap van de jeugdhulp de stempel steeds vaker en harder gedrukt op het belang van kwaliteit. We kunnen niet meer heen om termen als kwaliteitsvol werken, effectiviteit, efficiëntie, doelmatigheid, etc.
Jongeren die langere tijd in een residentiële setting verblijven moeten vaak uit noodzaak op korte termijn plots zelfstandig gaan wonen. Je herinnert je ongetwijfeld het verhaal van Jordy, een jongen van 19 jaar die moederziel alleen in een tentje..